Laatste verhaal :( Zuiden Thailand en Maleisië
Door: jorien elbertsen
Blijf op de hoogte en volg Jorien
22 Juni 2012 | Maleisië, Kuala Lumpur
Verder de hele middag/avond alle verhalen/belevenissen vertelt en foto's bekeken. Na een heerlijk nacht in een bed met zacht matras ben ik er klaar voor om jullie mijn laatste 3 weken nog even te beschrijven, zodat jullie ook op de hoogte zijn.
De laatste maand is begonnen in Siem Reap, de hoofdstad van Cambodja. Deze stad staat bekend om Ankor (betekenis: Heilige stad). Dit is een gebied waar veel ruïnes van oude tempels en steden staan uit de tijd van Khmerrijk. Om 5 uur in de ochtend zouden wij opgehaald worden om de zonsopgang te kunnen zien. Dit is alleen niet gelukt, want na een avondje stappen ging de wekker niet optijd af..gelukkig hadden we Thomas die na het stappen onze tuktuk driver tegenkwam en merkte dat wij nog niet op waren. Na een wake-up van Thomas de tuktuk ingesprongen en de zon was ondertussen al op... Die dag hebben we verschillende tempels gezien, zoals de Ankor Thom (staat bekend om zijn gezichten), The Bayon (die gebouwd is door een boeddhistische koning met erg veel torens), Thameanon en de Chao Say Thevaoda en Ta Keo..dit waren allemaal wat kleinere tempels. Als laatste gingen we naar een van de bekendste tempels Ta Prohm. Deze is bekend van een film (Tomb Raider). Deze tempel is gelaten zoals die was die werd ontdekt en is volledig vergroeid met grote bomen. Helaas voor Kim kon ze deze alleen op de foto's zien, omdat er een tempeltree was gemist. De volgende dag heb ik met Angelique nog wat tempels bekeken die wat verder van de stad lagen, zoals de Banteay Srei. Deze tempel vond ik erg bijzonder omdat de afbeeldingen die gemaakt waren nog haarscherp te zien waren en vele andere details. Maar na twee dagen had ik voor deze reis weer genoeg ruïnes gezien.
De volgende dag zijn we met een andere backpacker naar een weeshuis voor kinderen geweest. Als we aankomen, vliegen de kinderen al op ons af en nemen ons mee om een rondleiding te geven. Een jongen (spastisch) zit op een bed en wanneer ik een ballon voor hem tevoorschijn haal, komt er een grote glimlach op zijn gezicht. Verder hadden we kleurboeken/stickers/potloden/stiften gekocht en meegenomen en werd daar goed gebruik van gemaakt. Fijn om te zien dat we deze kinderen weer even een gezellig, liefdevol middagje konden geven. Na een paar uur knuffelen/tekenen/sporten zijn we weer terug gegaan. Een mooie dag!
De volgende dag zijn we naar Co Chang gegaan, dat is een eiland wat bij Thailand en Cambodja ligt. Hier begon het regenseizoen echt en hebben we 3 dagen aan een stuk door regen gehad wat erg jammer was. Tussen de buien door hebben we wat rond gescooterd, maar dit was best gevaarlijk met de steile (vooral natte) wegen. Na 2 dagen dus weer een bus geboekt om door te gaan naar Bangkok! In Bangkok hebben we weer een dagje tuktuk gedaan en vele tempels gefotografeerd. Dit is niet zomaar, want we zijn onze sd kaart met de eerste 2 maanden foto's kwijt. Heel erg balen, maar dan is er maar een oplossing en gewoon de tempels nog een keer bekijken en fotograferen. Dus in Bangkok weer even genoten van de drukte, vele mensen en de vele markten (inkopen gedaan). Hierna gingen we door naar Ko Phangan voor THE FULLMOON PARTY. Na een paar dagen regen (dus lezen, lezen en nog een lezen) was de avond van de fullmoon. Eerst ons mooi beschilderen met fluorescerende verf en gaan met die banaan. Op het strand staan duizenden mensen te dansen van zonsondergang tot zonsopgang, waar normaal de maan te zien is. Deze hebben wij niet gezien omdat het tot 1 uur met bakken uit de hemel kwam, maar gelukkig was het een aangenaam temperatuurtje. Om 7 uur toen we het licht zagen worden, was het tijd om terug naar huis te gaan. Terug denkend was het een topfeest met verschillende muziekstijlen, dansende massa mensen op het strand, vuurspuwers, vuurwerk en natuurlijk de buckets!
Na deze regenachtige dagen toch besloten om de laatste twee weken de zon op te zoeken en daarvoor moesten we naar het naast gelegen land Maleisië. We zijn hier begonnen in de hoofdstad Kuala Lumpur (betekend modderige samenloop). Deze naam komt omdat de stad ontstaan is bij een plek waar de rivieren Klang en Gombak elkaar raken. Hier was veel tin en de stad groeide erg snel. Structuur en goede leiding misten hierbij en de stad werd dus snel een wilde westen (zoals ze het zelf noemen) stad waar wanorde en chaos was.
We hebben er een rondleiding gekregen, waarbij er die dag ook een camera ploeg aanwezig zou zijn, vonden wij niet erg. Totdat ze 5 min voor vertrek wel even vertelde dat dit in heel Azië uitgezonden zou gaan worden...hadden we dit geweten, hadden we wel iets andere kleding en make-up opgedaan ;). De rondleiding duurde ruim 1.5 uur langer, omdat alles erg uitgebreid verteld werd, wat erg leuk was!
De contrasten in deze stad waren vond ik erg opvallend. Van wolkenkrabbers naar straatwinkeltjes naar shopping Walls en oude gebouwen en.....van tuktuk naar een ondergrondse tram!!
Na Kuala Lumpur zijn we door gegaan naar de Taman Negara, dit is het oudste regenwoud ter wereld. Met een bootje over de rivier ga je naar het (dorpje) waar we verbleven. De eerste avond hadden we gelijk een nachtjungle walk. De verhalen over de bloedzuigers maakten ons een beetje bang, dus helemaal ingepakt en wel stonden wij klaar met onze zaklamp. Met onze geweldige gids die erg veel kon vertellen zijn we de jungle in gegaan en hebben we erg veel gezien, zoals spinnen, slang in een boom, slapende vogel, harige rupsen, zwarte schorpioen, aapje, herten enz. De volgende dag nam onze gids ons mee naar de capony walk, een lange loopbrug op zo'n 40 meter hoogte door de jungle. We moesten 10 meter afstand van elkaar nemen en op elk platform stond een gids die je gelijk weer doorstuurde over de loopbrug. Foto's maken en genieten van het uitzicht was hierdoor wel een beetje lastig. Daarna hebben we nog even de top van de berg beklommen en genoten van dat uitzicht! Die middag stond de seven rapids op het programma, dit is een soort van rafting idee in een houten boot met motor. Een ding was hetzelfde, je werd zeiknat!!
Langs de rivier liggen ook dorpjes van de Orang Asli bewoners die wij hebben bezocht. Dit zijn de oorspronkelijke bewoners van Maleisië die ons vertelden hoe ze jagen op dieren, speren en vuur maakten. Erg bijzonder om te zien. Ook het ruilen van spullen werkt hier nog om aan andere materialen/etenswaren te komen.
De volgende dag zijn we gelijk doorgegaan naar de Cameron Highlands waar we maar 1 nacht zouden verblijven. Toen we aankwamen dus spullen neergezet en een taxi gepakt (een hele lieve oude man) die ons door de hooglandvlakte reed in zijn oude auto. Dit gebied staat bekend om zijn theeplantages, aardbeien plantages en bloementuinen. Deze plantages hebben we bezocht en ik heb natuurlijk verse aardbeien geplukt...JAMMIE! De stad is verder een beetje over
De laatste bestemming kwam nu in beeld.. Perhentian islands. Wij verbleven op het kleine eiland in een bungalow aan het strand. Het water is daar zo helder blauw/groen, de vissen zie je rond zwemmen, het zand is prachtig licht en fijn. Echt een eiland dat ik normaal alleen in mijn dromen zag. Hier hebben we heerlijk genoten! Elke ochtend begon met een ochtendduik in de zee. De 3de dag hebben we een snorkeltour gedaan en dat was zo mooi!! We begonnen bij een plek waar zoveel vissen waren. Als we het water insprongen met onze flippers en duikbrillen had je om je heen honderden vissen in alle kleuren en maten. Van die felle vissen die je normaal alleen in films ziet. Ruim 3 kwartier genoten van de vissen en niet te vergeten het koraal...verschillende kleuren, met en zonder stekels..prachtig. Maar we moesten door naar het volgende punt, want daar zouden haaien zwemmen...Daar gingen we dan achter onze gids aan... en we lagen nog niet in het water of er kwam al een haai langs. Eigenlijk wel heel spannend al waren deze nog niet heel groot (halve tot 1 meter). Daarnaast zwommen daar ook veel kwallen en een grote enge bruine vis met tanden. Ook kon je daar met nemo in het koraal spelen..erg leuk.
De laatste stop was midden op zee. Daar zwommen nog wel eens schildpadden en dat was nog een van de punten op mijn lijstje. Wat zou het gaaf zijn als ik daar mee kon zwemmen. Met onze flippers aan en zwembrillen op in de boot wachten op het sein van de gids. Met z'n allen doken we het water in en ja hoor....daar zwom een schildpad. Het was zo bijzonder om die schildpad tussen ons in door het water te zien zweven. Wat een super gave tocht was dit weer.
En na nog 2 dagen relaxen was dan de bijna 4 maanden reis echt ten einde. Een reis die ik nooit zal vergeten, waarin ik super leuke mensen heb ontmoet en waar ik heb genoten van elke dag!!
22 Juni 2012 - 09:38
Marieke:
Wow, meid!!
Genoten van je verhalen, vertelt ook echt leuk!!!
liefss -
22 Juni 2012 - 09:42
Tirtsa:
WELCOME BACK!!
Wat een superreis heb jij gehad zeg! Vond het erg leuk om zo toch ook een klein beetje mee te kunnen genieten!
x -
22 Juni 2012 - 10:02
Marijke (en Ben):
Ha Jorien, ik zal al ergens een foto op facebook met jou op schiphol. Nu maar weer wennen aan kikkers in plaats van schildpadden. Ik heb genoten van je mooie verhalen. -
22 Juni 2012 - 10:04
Esther:
He jootje, wat fijn dat je weer terug bent!Leuk laatste verhaal, veel herkenning Taman Negara vond ik ook super gaaf om te doen!Balen dat je zuid thailand niet goed hebt kunnen zien door al die regen, maar daarvoor kun je misschien altijd nog een keer terug gaan ;) Tot gauw een keer op de tennisbaan!
Liefs es -
22 Juni 2012 - 10:36
Paul En Fieke:
Wat een hoop verschillende ervaringen in die 4 maanden. maar goed dat je zoveel leuke reisverhalen hebt geschreven, anders zou je zomaar wat kunnen vergeten. Sterkte met even wennen hier. . niet te lang want het volgende avontuur komt er ook al weer aan!
Liefs, van ons -
22 Juni 2012 - 11:22
Anniek:
Lieve Jorien,
wat een prachtige reis en geweldige belevenissen. Ik ben benieuwd naar de foto's! Op naar de volgende reis....! xx -
22 Juni 2012 - 11:23
Elize:
Welkom terug!! Vond het leuk om je verhalen te lezen en te zien dat je het zo super naar je zin hebt gehad. Ik hoop je snel weer eens te zien. Geniet maar weer lekker van je familie en vrienden om je heen. Liefs!! -
23 Juni 2012 - 07:23
Irene Nieuwenhuijs:
Lieve Jorien,
Allereerst :welkom thuis!
Dank voor alle mooie, ontroerende verhalen.
Fijn te horen dat je zo hebt kunnen genieten.
Hopelijk kun je hier lang van na genieten Ik wens je veel succes met alle mooie nieuwe dingen die nog gaan komen.
Nu weer ff wennen denk ik!
Het allerbeste en hopelijk weer eens tot ziens.
Lieve groet van Irene N. -
24 Juni 2012 - 11:47
Joan Houtenbrink:
Welkom thuis! Weer een heel leuk verslag. Jammer van jullie sd card. Misschien een tip voor de volgende keer. De eerste foto die je maakt is van je naam en adres en e-mailadres. Als iemand het vindt heb je dan grote kans dat je het terugkrijgt. -
25 Juni 2012 - 11:38
Jorien:
Bedankt...het is even wennen in Nederland, maar dat gaat snel!
Ja Joan..dat hadden wij na het verlies ook al bedacht voor de volgende reis... iets te laat :(
Bedankt voor de lieve reacties en ik hoop jullie snel te zien!!
25 Juni 2012 - 17:39
Hester:
Welkom terug!! Wat een belevenis zeg, leuk om de verhalen te lezen en de foto's te zien! Geniet lkkr van de regen hier maar zeker van alle mensen om je heen! Hopelijk tot snel!